Diriliş Ertuğrul adıyla TRT’de yayınlanan yerli dizinin devamı niteliğinde olan ve bu sezon ATV’de ekranlara gelen “Kuruluş Osman” dizisinde Kırşehir ve Osmanlı Devletinin manevi kurucusu Şeyh Edebali’ye yer verildi.
Bir Ahi Şeyhi olarak Osmanlı Devleti’nin kuruluşunda önemli rol oynayan Şeyh Edebali ile yetiştirdiği öğrencileri ile Anadolu’yu aydınlatan Ahmet Yesevi’ye vurgular yapıldı.Burak Özçivit’in Osman Bey karakteriyle başrolünü oynadığı Kuruluş Osman dizinde Şeyh Edebali ile ilk tanışma anında aralarında şöyle diyalog geçiyor.
Osman Bey: Kiminle tanış olurum bilmek isterim.
Şeyh Edebali: Bir garip Hak yolcusuyuz evlat. Kulağımıza ismimiz İnanç olarak işlenmiş. Ahali ‘Edebali’ diye bilir.
Osman Bey: Edebali, babamın yoldaşı, Oğuzun ışığı Edebali. Bugüne kadar yüzünüzü görmek nasip olmamıştı. Şükürler olsun Rabbime.” der ve Şeyh Edebali’nin elini öpmek ister.
Şeyh Edebali elini çekerek, “Kurt postun, Bey kimsenin önünde eğilmez oğul” der.
Osman Bey, kendisini Şeyh Edebali’ye getiren kızı işaret ederek “Bu kim?” diye sorar:
Şeyh Edebali: Bacıların başı, kızım Bala Hatun’dur. Yanında gördüğün de kızımın yoldaşı Gonca’dır. Papaz Efendi ise yarenlerimizden Tursun’dur. Görüldüğü gibi olmayan nice şeyler vardır Oğul, ak dediğin kara, kara dediğin ak olur ki hikmeti aklı aşar.
Osman Bey: Hikmet sizin gibi Uluların işidir. Ben gardaşım Aybars’ın katillerini ararım. Babamdan belledim. Sizi Kırşehir’den bilirim. Burada neylersiniz, niçin geldiniz?
Şeyh Edebali: Buraya geldik, Yesevî soluğunu üflemek için. Diriliş ataşını yakmak, ocağımızı harlamak, yeni bir Cihan kurmak için. Bu kutlu yolda bizimle yoldaş olmaya var mısın?
Osman Bey elini göğsüne götürerek “Varım Elhamdülillah” der.
Sahne böyle tamamlanırken dizinin gelecek bölümlerinde Osman Bey ve Şeyh Edebali arasında geçecek olan diyalog izleyiciler tarafından merakla bekleniyor.
Şeyh Edebali :
1200’lü yılların başında (1206-?) Kırşehir ili Mucur ilçesi İnaç köyünde doğmuştur. Osmanlı Devletinin kurucusu olan Osman Bey’in kayınbabasıdır. Asıl adı Mustafa’dır. Künyesi İmameddin Mustafa B. İbrahim B. İnaç el-Kırşehri’dir. Gençliğinde Şam’a gitmiş ve orada din bilgileri öğrenerek Kırşehir’e dönmüştür. Bir Ahi Şeyhi olan Şeyh Edebali, daha sonra Bilecik’te zaviye kurmuş, Osman Bey’e nasihatleri ile rehberlik etmiştir. Tarihi kaynaklara göre 120 yıl ömür süren Şeyh Edabali’nin türbesi Bilecik’tedir.