Dar gelirli kadınların küçük sermayelerle kendi işini kurmasını desteklemesi için faaliyet gösteren Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA) Ülkemizde son 15 yılda 180 binden fazla kadına 800 milyon liraya yakın mikrokredi kullandırıldı.
Dünyada sürdürülebilir kalkınmanın sağlanması için yoksulluğun giderilmesi gerektiği konusunda görüş birliği bulunurken, bu doğrultuda istihdam piyasasının dengeye kavuşması ve kadının iş gücüne katılımının önemi de giderek artıyor.
Türkiye’nin dünyanın önde gelen ekonomileri arasında yer alma hedefini gerçekleştirmede de önemli bir rol oynayacak kadının iş gücüne katılımı konusunda birçok çalışma yapılıyor.
Bu kapsamda Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA) bünyesinde yürütülen Türkiye Grameen Mikrofinans Programı’yla, finansal sıkıntının azaltılması ve Türkiye’de yoksulların küçük bir sermayeye ulaşmasını sağlamak amacıyla mikrokredi faaliyeti gerçekleştiriliyor.
TİSVA’dan alınan bilgiye göre, Türkiye genelinde 64 ilde 95 şubede faaliyetlerin yürütüldüğü program ile 2003’ten bu yana 180 binden fazla dar gelirli kadına ulaşılarak 800 milyon liraya yakın mikrokredi dağıtıldı. Aile fertleri dâhil edilerek bakıldığında, mikrokredi imkânından yararlanan kişi sayısının yaklaşık 700 bin olduğu tahmin ediliyor.
Mikrokredi uygulamasında, dar gelirli kadınların çoğunlukla ev işleriyle ilgilenmesine, aynı zamanda da bir iş yaparak gelir getirici bir faaliyette bulunmasına imkân tanıyan el işi ürünleri üretimi ağırlıklı oldu. Böylece kadınların kullandığı mikrokrediler, yüzde 37,9’la en fazla “işlem ve üretim” sektöründe değerlendirildi.
Mikrokredilerin diğer kullanım alanlarına bakıldığında, yüzde 30,5 ile ticaret, yüzde 21 ile işletme sahipliği, yüzde 6,1 ile hayvancılık, yüzde 2,6 ile hizmetler ve yüzde 1,9 ile de tarım sektörü öne çıktı.
Evde Üretim Teşviki Türkiye İsrafı Önleme Vakfı tarafından düzenlenen etkinlikler ve verilen eğitimlerle kadın girişimciler için mikro kredi sağlanmaya devam ediyor.
KIRŞEHİR’DE HEDEF 600 KADIN
Kırşehir’de 2008 yılından itibaren hizmet vermeye başlayan Mikro Kredi uygulaması şu an aktif olarak 450 girişimci kadına destek sağlamaktadır. Kırşehir Şube Yöneticisi Sabri Dağ 2019 yılı aralık ayına kadar bu sayının 600 girişimci kadın olmasını hedeflediklerini ve çalışmalarının bu yönde devam ettiğini söyledi.
Türkiye Grameen Mikrofinans Programı hakkında daha fazla bilgi edinmek için Yenice Mah 182.Sok No:2 (Nüfus Müdürlüğü binası)Ablok Kat 4’te bulunan Türkiye İsrafı Önleme Vakfı’nı ziyaret edebilir ve 0555 997 36 26 numaradan direkt iletişime geçilebilir.