Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında imzalanan ‘Eğitimde İş Birliği Protokolü’ gereğince, her iki Bakanlığın hizmetlerini çağın en önemli değerlerinden kabul edilen Bilgi Okuryazarlığı Eğitimi üzerinden öğretmen-kütüphaneci ve okul-kütüphane iş birliği ile yarınlara nasıl hazırlanmamız gerektiğini ortaya koymak amacıyla “Bilgi Okuryazarlığı Çalıştayı” düzenleniyor.
Okulların eğitim yuvası olduğu gerçeğinden hareketle kütüphanelerin de eğitimin bir parçası olduğu göz ardı edilemeyeceği gibi, her iki önemli kuruluşun da değişen eğitim paradigmasında söz konusu alan üzerinde çalışan ilgili kamu kurum ve kuruluşları, KOP Kalkınma İdaresi Başkanlığı, üniversiteler, yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları, kütüphaneciler, öğretmenler ve konunun uzmanlarının katılımıyla düzenlenen çalıştay süresince; bilgi okuryazarlığı becerilerinin kazandırılmasına yönelik uygulamalar, eğitim programları, etkinlikler, oyunlar, egzersizler vb. faaliyetlerin geliştirilmesine ilişkin çalışmaların yürütülmesi hedeflenmektedir. Ayrıca, çalıştay raporunun basılı ve elektronik olarak kitaplaştırılması da planlanmaktadır.
Bir otelde düzenlenen Bilgi Okuryazarlığı Çalıştayına Vali İbrahim Akın, Kütüphane ve Yayımlar Genel Müdürü Hamdi Turşucu, İl Kültür ve Turizm Müdürü Halil Çalışır, İl Milli Eğitim Müdürü Şevket Karadeniz, ilgili kurum temsilcileri, akademisyenler, kütüphaneciler ve uzmanlar katıldı.
Vali Akın, çalıştayın açılış programında yaptığı konuşmasında, “Bilgi okuryazarlığı, bildiğimiz ama farkına varmadığımız, bilgi gereksiniminin farkına varmak, bilgiye ulaşmak, bilgiyi yorumlamak, değerlendirmek ve bunu etkin ve verimli şekilde kullanmaktır. Bir toplumun bilgi üretmesi, gelişmişliğinin göstergesidir. Bilgi üretmenin yanında, başkalarının ürettiği bilgilerden de nasıl istifade edilmesini bilmek de çok önemli. Günümüzde, bu kadar yoğun bilgi akışı içerisinde doğru ve gerçek bilgiye nasıl ulaşırız, bunu da bu çalıştayda değerlendirip öğreneceğiz. Tarih, kültür ve müzik şehir Kırşehir’de bu çalıştayın düzenlenmesinden duyduğumuz memnuniyeti ifade ediyor, çalıştayın hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür ediyor, başarılı bir çalıştay diliyorum.” dedi.
Kütüphane ve Yayımlar Genel Müdürü Hamdi Turşucu da konuşmasında, “Kitap, kütüphane ve okul işbirliğinin daha da pekişmesi için çalışmalar yürütüyoruz. Doğru ve gerçek bilgiyi bulmaya çalışıyoruz. Geleceğe dönük olarak en azından üzerinde yürünebilecek bir patika oluşturabilirsek çalıştay başarılı olacaktır. Bu çalıştayın sonucunda da bir kitap oluşturulacaktır. Amacımız, son dönemlerde yaptığımız çalıştaylardan edindiğimiz tecrübeyi mümkün olduğu kadar paylaşıp ülkemizin geleceğine yönelik olarak enformatik çöplükten daha hızlı bir şekilde kurtulabilmek adına kütüphanelerimizi daha işlek hale getirmek, kütüphanecilerimizi de halkla, okullarla daha fazla işbirliği yapar hale getirmektir. Kütüphaneleri ayağa kaldırırsak toplumumuzu da daha yukarılara taşıyacağımıza inanıyoruz. Bu çalıştayın hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.
Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümünden Prof. Dr. Serap Kurbanoğlu ile Çankaya Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Buket Akkoyunlu’nun açılış sunumlarını yaptıkları çalıştay, 2 gün boyunca devam edecek.