Ocak ayını yaşadığımız şu günlerde özellikle kar yağışının olmaması çiftçileri kara kara düşündürüyor. Hububat ambarı olarak bilinen Kırşehir’de yaşanan kuraklığın ürün rekoltesini düşürmesinden endişe ediliyor.
Yağan karın, yeraltı suları başta olmak üzere baraj ve göletleri beslediğine dikkat çeken Ziraat Odası Başkanı Sinan Purcu; “Kırşehir modern anlamda hayvancılığın yapıldığı il olmasının yanı sıra bir hububat ambarı konumunda bulunuyor. Çiftçinin yegâne geçim kaynağı olan hububat hasılatının bereketli geçmesi de yağışlara bağlı. 2019 yılında Kırşehir yeterli bir yağmur yağışı almadı, ekim ayı dışında genelde güz mevsimi kurak geçti. Şimdi de kış ayının ortalarına geldik, Ocak ayı içerisindeyiz. İlçelerimize az da olsa kar yağışı düşüyor ama Kırşehir merkez başta olmak üzere il geneline yeterli kar yağışı olmadı. Bu durum tüm çiftçilerimizi düşündürüyor.” dedi.
Yaşanan kuraklığın küresel iklim değişikliğinden kaynaklandığını veüm çiftçilerin bunun bilincinde olduğunu ifade eden Kırşehir Ziraat Odası Başkanı Sinan Purcu, “Kırşehir, yaz ayları kurak geçen bir iklim kuşağında bulunuyor. Bunun için özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında yağan yağmur miktarı çok önemli. Kış ayları da genelde kurak ve soğuk geçiyor, bu yüzden biz çiftçilerin tek umudu kış aylarında gerçekleşecek kar yağışına kalıyor. Kar yağsın ki toprak suya doysun, ürünlerimiz filizlensin. Bu sene kar yağmayışı hepimizi endişelendiriyor. Kar yağışının azlığı tüm yılı etkiyen bir kuraklığı doğuruyor. Kar yağmayınca yeraltı sularında da azalma oluyor, barajlarımızın ve göletlerimizin su miktarı azalıyor. Dolayısıyla çiftçilerimiz yeraltı suyunu kullanarak ürünlerini sulamak zorunda kalıyor. Bu işlem de girdilerin artması demek, çiftçinin daha az kazanması demek.” şeklinde konuştu.