Ticaret Bakanlığı koordinesinde bu yıl 32.’si kutlanan Ahilik Haftası etkinlikleri Ahi Evran-ı Veli hazretlerinin türbesinin ziyaret edilmesi ve kortej yürüyüşü ile başladı.
Neşet Ertaş Kültür ve Sanat Merkezi’nde yapılan açılış programına Vali İbrahim Akın, Milletvekilleri Mustafa Kendirli ve Metin İlhan, Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu,TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Vatan Karakaya, Esnaf-Sanatkarlar ve Kooperatifcilik Genel Müdürü Necmettin Erkan, il protokolü, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, esnaflar ve vatandaşlar katıldı.
Programda bir konuşma yapan Vali İbrahim Akın, “Kırşehir’de doğup büyüyen, olgunlaşan ve daha sonra dalga dalga milletimizin yaşadığı diğer coğrafyalara yayılan Ahilik geleneği sayesinde Anadolu topraklarının Türk-İslam medeniyetinin merkezi haline geldiğini”söyledi. Ahiliğin özünde insanın olduğunu belirten Vali İbrahim Akın; “Esnaf ve sanatkârların piri olan Ahi Evran-ı Veli, Anadolu’nun Türk yurdu olmasına ve İslamiyet’le aydınlanmasına katkı sağlamış, fikirleriyle başta milletimiz olmak üzere tüm insanlığa örnek olmuş manevi bir önderdir. Ahi Evran-ı Veli, bir insanlık sanatı olarak nitelendirebileceğimiz Ahiliği öyle itibarlı bir hale getirmiştir ki, Ahilik prensipleri yüzyıllar boyunca hem emeğin ve alın terinin simgesi olan esnaf ve sanatkârlarımız için hem de Anadolu insanı için büyük bir rehber olmuştur. Bugün bizlere düşen görev, Ahiliğin taşıdığı milli, dini ve evrensel değerleri yeniden insanlığın hizmetine sunmak, milletimize özgü bu kültür hazinesini genç nesillere tanıtmak ve öz kültürümüzün yaşamasını sağlamaktır.” dedi.
Milletvekili Mustafa Kendirli de konuşmasında, “Öncelikle Ahilik Teşkilatı kurucusu Ahi Evran-ı Veli’yi ve Ahilik geleneğini yaşatan bütün esnaf ve sanatkarlarımızı saygıyla yad ediyorum. Ahilik, sosyal hayatın düzenlenmesinden vatan savunmasına kadar millet olmanın gereklerinden biri olan bir teşkilattır.” dedi.
Milletvekili Metin İlhan ise “Ahiliğin kelime anlamı olan kardeşlik, cömertlik ve dayanışma unsurlarının toplumda gündelik hayata da yansıması önemlidir. İşte bizleri güçlü kılan, bir ve beraber kılan bu kültüre hep birlikte sahip çıkmalıyız.” dedi.
Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu ise, “Ahiler, çatışmacı değil, dayanışmacı bir ruh yapısına sahiptirler. Zengin ile fakir, üretici ile tüketici, emek ile sermaye, millet ile devlet gibi kısacası toplumun her kesiminin huzur ve refah içerisinde yaşaması için mücadele etmişlerdir,” şeklinde konuştu.
TESK Başkanı Bendevi Palandöken de Ahiliğe en çok ihtiyaç duyulan günlerin yaşandığını söyleyerek, “Ahiliğin yaşandığı bir yerde şiddet ve öfke yoktur. Şiddet, öfke, kin, nefret gibi olumsuzlukların hepsini yok edecek tek şey var, o da Ahiliktir. Ahi, kavga eden iki kişiyi dükkanında hemen barıştıran, sevgiye davet edendir," sözlerine yer verdi. Esnaf, Sanatkarlar ve Kooperatifçilik Genel Müdürü Necmettin Erkan, “Ahilik, Türk- Müslüman değerlerinin Anadolu’da mayalanmasıyla ortaya çıkan benzersiz bir medeniyetin özüdür. Kendimizi tanımak, dünya üzerindeki yerimizin, kimliğimizin mahiyetini doğru değerlendirmek için medeniyetimizin mimarisini doğru bir şekilde tanımamız gerekiyor,” dedi.
Herkesi düzenlenen etkinliklere katılmaya davet eden Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birlik Başkanı Bahamettin Öztürk de yaptığı konuşmasında Ahilik değerinin günümüzde de yaşatılmasının önemine değindi. Daha sonra Uzun Çarşıda gerçekleştirilen Kırşehir Alışveriş Festivali açılışının ardından Anıt Meydanında vatandaşlara Ahi Pilavı, Ahi Helvası ve şerbet ikram edildi.
Ahilik Haftası kutlamaları düzenlenen çeşitli etkinliklerle devam edecek.