Değerli okuyucularım, 31 Mart Süreci –1 başlıklı yazımızda Ak Parti ve CHP adaylarını değerlendirmiş, özellikle Ak Partiden adaylığa giden yolu ve ekâbir olarak tabir ettiğimiz kendisini Ak Partinin kurmayları olarak görenlerin tavırlarını kısaca özetlemiştik.
Bu tahlillere MHP adayını da dahil etmek istiyorum. 31 Mart 2019 Yerel Seçimlerinde MHP, Kırşehir Belediye Başkan adayı olarak Onur Köksal’ı belirledi. 1980 doğumlu olan Onur Köksal, Selçuk Üniversitesi Yabancı Diller Yüksek Okulunda doçent olarak görev yapan bir akademisyen hemşehrimizdi. MHP Genel Merkezine yakın bir isim olmasına rağmen Kırşehir kamuoyu tarafından pek tanınmayan bir adaydı. Ama kendisine güveni tam olan Onur Köksal, MHP İl Başkanı Arif Kılıç ile birlikte uyum içinde seçim çalışmalarını yürüttü.
Kamuoyunda öyle bir algı oluşturdular ki, Kırşehir’de AK Parti adayı Yaşar Bahçeci’nin seçim kazanma şansı yok, CHP kazanır. İkinci parti MHP’dir ve destek verilirse MHP’de seçimin ortağıdır. Bu söylemleri MHP Genel Merkezine kadar ulaştırdılar ve MHP’nin Kırşehir’de seçime ittifaksız girmesini sağladılar.
CHP adayı Selahattin Ekicioğlu, seçim çalışmalarını çok sessiz ve derinden yürüttü. Kimseyle gürültüye ve kavgaya girmedi. Her zamanki yaşantısına ve ikili ilişkilerine devam etti. CHP’den adının öne çıkmasından itibaren kurulan ittifak kapsamında İYİ Partinin oylarının üstüne birlikte hareket ettikleri HDP oylarını da eklediğinde seçimi kesin olarak kazanacağına inandı. Gerçekten de her ne yaparsanız yapın, AK Parti ile MHP ittifakı olmadığı sürece seçimi CHP’nin kazanacağı gün gibi ortada idi.
Yaşar Bahçeci seçim sürecini küskün AK Partilileri ziyaret ederek başlattı. Önce onları dinledi ve gönüllerini aldı. Gittiği her yerde en büyük kozu olan hizmetlerini anlattı. Şehrin altyapısından üst yapısına hangi şartlarda Türkiye’ye örnek olan hizmetleri getirdiğini etkileyici bir dille anlattı.
Daha önceki seçimlerin aksine bu seçimde özellikle Ak Partili seçmenlerde bir sessizlik hakimdi. Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci düzenli olarak her kesimle çok yoğun şekilde toplantılar yapıyor, işi ve sözü kimseye bırakmadan yorulmak bilmeyen bir azimle yaptıklarını ve gelecek beş yılda yapacaklarını anlatıyordu. Yapacağını açıkladığı 41 proje gerçekten Kırşehir’e çağ atlatacak Kırşehir’i ülkemizde parmakla gösterecek bir kent haline getirecek projelerdi. Ama başta AK Partililer olmak üzere halk onu sadece dinledi.
Aslında şimdiye kadar oyunu CHP’ye vermiş ama yaptığı hizmetlerden dolayı Yaşar Bahçeci’yi takdir ettiğini, bundan dolayı da bu seçimde oyunu AK Partiye vereceğini söyleyen bir arkadaş, ama CHP’nin mahalle mitinglerinde mahşeri denecek seviyede katılımlar olduğunu, CHP’nin kazanmaya daha yakın parti olduğunu dile getiriyordu.
Neticede, sandığa gidildi ve CHP adayı Selahattin Ekicioğlu beklenenin de üzerinde oy alarak seçimi kazandı. Bir taraftan, CHP’li seçmenin yerel iktidara olan özlemi, bir taraftan fire vermeden hatta CHP’lilerden daha fazla çalışan İYİ Partililer, eksiksiz destek veren HDP’liler, Yaşar Bahçeci gitsin de kim gelirse gelsin diyen MHP’liler ve sağ görüşlü seçmenler, bir mevki makam alamadığı veya umduğunu bulamadığı için küsen AK Partililer, etkin ve samimi şekilde çalışan Milletvekili Metin İlhan ve Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, 250 kuruşluk poşet parasına, soğanın, patatesin fiyatına kızanlar hep birlikte oldular ve CHP’nin seçimi kazanmasını sağladılar.
AK Partide ise, seçimi Yaşar Bahçeci ile Milletvekili Mustafa Kendirli’nin şahsi işi olarak görenler çoğunlukta idi. AK Parti sayesinde işe girenler, her başı ağrıdığında Yaşar Bahçeci’ye koşanlar, sandık her ortaya konduğunda adayım diye gelip sokaklarda cirit atanlar, bu şehirde kaçtığı halde hala kendisini bu şehrin sahibi sanan menfaatçilerden hiç kimse ortalıkta yoktu. Neticede Yaşar Bahçeci seçimi kaybetti.
Seçim sürecine burada nokta koyarken, gelecek yazımızda halkın yeni yönetimden beklentilerini dile getirmeye çalışacağım. Ramazan ayının hayırlara vesile olması dileğimle hoşça kalın…